Saturday, December 11, 2010

Tutorial: Background untuk Sidebar Title


Assalamualaikum..

Background Sidebar Title di blog boleh di tukar. macam mana nak tukar? boleh ikut tutorial di bawah ni

ape tu sidebar title? ni ha macam kat bawah ni:


Yang ditandakan dengan anak panah tu la sidebar ok =)

Step 1: Dashboard ---> Design ---> Edit HTML

Step 2: Cari code h2 { dengan guna CTRL+F

Step 3: Copy code di bawah dan letakkan di bawah code h2 {

background:url(URL IMAGE);
border: 2px solid pink;
line-height: 28px;
-webkit-border-radius: 10px;
text-align: center;

* URL IMAGE tukar dengan URL yang korang nak.
* border boleh tukar dengan kaler yang korang nak.
* line-height pon boleh tukar. ikut korang la image sidebar tu nak tinggi mana. tapi 28px ok dah kot.

Nota:
Kalau tak nak ade image dan nak ade kaler je tukar je background tu macam bawah ni:

background: code color;
* Perkataan code color tu boleh tukar dengan code color yang korang suke. contoh macam bawah ni:

background: #FF00FF;
Nak cari code color boleh tekan SINI.



Terima Kasih sudi baca,jangan lupa baca lagi ^_^

2 comments:

sarah mohamad said...

menjadikkkk! TQ dear :)

syaz@rozelt said...

thanks share tutorial nie..blog sy dh semaken kemas~hihi