Thursday, January 6, 2011

tak habis-habis timbulkan isu


haa jumpa lagi, macam-macam isu bertudung ni. pakai tudung salah, tak pakai tudung lagi la salah. kesian kat tudung tu tau jadi mangse isu-isu macam ni =P alaaahaaii rakyat jelata sekalian, kenapa la kite perlu sibuk-sibuk sangat jaga tepi seluar orang ni..? jaga tepi kain seluar sendiri sudahh la kan..tak paham betul la. sanggup tu menjatuhkan nama org lain sebab nak femes..aiyaa..ok ok mesti readers tak paham ni saya nak sampaikan apa. hari ni bosan yang teramat sampai sanggup skodeng berpuluh-puluh blog untuk hari ni je ok. nak cukup kan ratus tapi tak larat =P

banyak-banyak blog yang saya baca hari ni kebanyakkan nye semua isu tudung. yela sekarang ni kan dah bermacam-macam fesyen tudung yang keluar. shawl anting-anting la, shawl kedut-kedut la, dan macam-macam la. dan banyak jugeekk la fesyen tudung yang diperagakan. Mereka yang tak puas hati kat luar sane cube menasihatkan si pemakai ni dengan cara post entry yang mengaibkan nama si pemakai. Niat si penge-post tu mungkin la baik sebab nak menegur cara pemakaian tudung sekarang, tapi kan awak kan tak pandai tau nak tegur-tegur orang ni. sebelum menegur orang tu pegi masuk kursus kaunselor dulu, baru bole menegur orang dengan cara yang betul =P

tak salah la kite nak tegur orang tu, tapi awak, jangan la sampai copy paste gambar die masuk dalam entry awak. siap cakap perkara yang negatif pasal gambar die tu. tak perlu, tak perlu ok. jangan buat macam tu, tak baik tau. ALLAH tu paling benci pada orang yang mengaibkan orang lain. awak siap mention kan nama die kat blog awak, memang patut la orang tu marah. Kita tak ada hak sebenar nye nak menjatuhkan orang lain, menghina orang lain jugeekk kita takde hak. komplen pasal orang lain lagi la kite takde hak. ALLAH saje yang berhak nak menetukan seseorang tu macam mane kan =)

yang si penyokong entry tu pulakk menambah lagi macam-macam. alahaaii, jangan la macam tu. tak baik tau buat macam tu. ade pulakk si pengomen kata "haa, nasib baik la aku tak pakai tudung. takde la terasa dengan isu ni" eh..? da terpesong budak ni. ada ke cakap macam tu..? ISLAM ke tak anda ni..? ish ish ish.. ada pulakk yang kata "baik tak payah pakai tudung kalau berfesyen keterlaluan macam tu". aishh lebih baik la yang si dia bertudung dari awak yang tak bertudung lansung tu. kurang dah dosa die sebab aurat yang paling dikehendaki ditutup sudah ditutup. kan..? kan..? kan..? 

tapi sebenar nye takde la nak salah kan orang yang tak pakai tudung tu sebenar nye. mungkin mereka tak bersedia lagi nak berubah menutup aurat sepenuh nye kan. orang yang bertudung ni pulakk jangan la angkuh sangat. jangan la engko hina-hina orang yang tak bertudung tu, mentang-mentang la engko bertudung kan. bimbing la mereka yang tak terbimbing tu dengan cara yang betul ye.. =) biar la perubahan yang kita buat tu datang nye dari hati dan bukan sebab terpaksa dan dipaksa. yang bertudung tu pulakk jangan la rasa diri tu dah perfect sangat, kite pon perlu la perbetulkan lagi akhlak kite sebagai wanita bertudung ni, supaya orang lain boleh menghormati dan menjadikan kita contoh yang baik untuk mereka yang inginkan perubahan yang baik..aminnn.. =)

wahhh~ dah panjang lebar sesi ceramah petang ni =P rase ringan je jari-jemari ni dapat menaip hehe. ok lah, yang terakhir tadi hanya untuk nasihat,dan nasihat tu jugeekk untuk diri sendiri.. =) 

p/s: jangan benci saya sebab entry ni, kalau tak nak kene gigit telinge =P

Bye..!


Terima Kasih sudi baca,jangan lupa baca lagi ^_^

5 comments:

~~aKoO~~ said...

btol2..
ader jgk smlm BW kt blog femes2 sbut isu nih..yg jd mgsa tuh blogger femes..hbs angin satu bdn..
tp tndkn blogger yg ulas tuh mmg salah pon..ade ke ckp ana raffali ok xpkai tdg n dh x mnt yuna coz pkai skinny(btol ke x ek..adess..lupe ler..)
*tp kn..point kt cni..pemakaian tuh harus n wajib..mnggayaknnyer plk xslh..islam kn indah..allah sukakn keindahan dan kebersihan..
kt sni kn nk mnegur pun kenalh brtempt..
*tp kn ader jgk sorg blogger yg femes tiru aksi blogger tp xkena hentam..niat blogger femes tuh nk brgurau tp sye plk naik jelek tgk..tp mcm yg dberithu la..psl dia blogger femes xder saper pon hentm dia..
*motif kt cni n jd pngajrn utk semua ialah klu anda blogger baru jgn nk memandai (btol ke x..emm..)
*awk2..awk jd blogger dh lme ek??msti dh kenl ngan selok belok dunia bloging ni kn..hehe..
k la..salam kenal..

Princess said...

mungkin apa yg mereka tegur tu betul. tapi cara nye salah..kita tak patut nak menghina satu sama lain. sebab kita ni manusia biasa. ade kelebihan dan ade kekurangan masing2 kan..kita pon takde hak nak menilai org tu mcm mana sebab hanye Allah saje yg berhak tentukan semua ni. kite sebagai umatNya hanya boleh berdoa yg terbaik untuk diri sendiri dan org lain untuk kebaikkan masing2 kan.. =)

y u y u Z u l a i k h a said...

yuyu tak femes pon kena :( kak tipahhh :( tak suke :(

anaPanda :) said...

stujuuuu!! :)

Princess said...

yuyu: alaahh buat dekk je yuyu..akk pon dah byk kali kene kat blog lame dulu tapi die stop sndiri kalau kite buat tak tau.. =)

ana: thanksss.. =)