Saturday, April 16, 2011

Tutorial: Letak iklan Nuffnang di blog.


Assalamualaikum..

Tutorial di request oleh Cik Oni :) Dia tanya macam mane nak letak iklan NuffNang bawah post entry. Ok, macam tutorial kat bawah ni ye cik Oni,

Ni untuk letak kat bawah post entry:

Step 1: Harus lah daftarkan diri di NuffNang kan. kalau tak tak boleh nak letak iklan.

Step 2: Dashboard ---> Edit HTML ---> Pastikan Tick Expand Widget Templates.

Step 3: Pegi kat page NuffNang, tekan seperti yang ditunjukkan anak panah bawah ni

Step 4: Cari code untuk " To Put Between Contents ", copy code tersebut dan paste kan bawah code yang ade kat bawah ni:
<b:include data='post' name='post'/><b:if cond='data:blog.pageType == "item"'><b:include data='post' name='comments'/></b:if>
*Untuk cari code atas ni, tekan CTRL+F dan copy+paste kan code yang di bold tu ye.

Contoh macam kat bawah ni:

Ni untuk letak atas header pulakk:

Step 1, 2 dan 3 same macam atas tadi.

Step 4: Ambik code untuk " To put on header ", copy code tersebut dan paste kan di bawah code yang kat bawah ni:
<body><div id='outer-wrapper'><div id='wrap2'>
<!-- skip links for text browsers --><span id='skiplinks' style='display:none;'><a href='#main'>skip to main </a> |<a href='#sidebar'>skip to sidebar </a></span>
* Cara same je macam nak buat untuk bawah post tu ye.

Contoh macam bawah ni:

Step 5: Cube preview, kalau jadi SAVE la :)


Terima Kasih sudi baca,jangan lupa baca lagi ^_^

5 comments:

Cik Ezy said...

cik ezy wat add gadget je..
boleh ke gtu? ke salah kalo ikot undang2 nuffnang?
sbb cik ezy xreti nk wat cam cik tpah ajar ni..
sobss

Miss Euoni said...

heh .. thx a lot yer Cik T-Pah sudi jd cikgu Oni .. ;)

Cik T-pah said...

Cik Ezy: hehe yang tu tak tau la pulakk..boleh je kot ^_^

Cik T-pah said...

Cik Oni: same2 :)

putribongsu said...

ok berjaya! TQ :)