Monday, March 28, 2011

Tutorial: Text gerak-gerak [ marquee ]


Assalamualaikum..

Tutorial malam ni di request oleh Miss Euoni. Macam mane nak buat text gerak-gerak macam kat sidebar, bahagian Disclaimers tu kan. Contoh macam bawah ni:



Kalau dah tau ape die, jom ikut tutorial bawah ni :)

Step 1: Dashboard ---> Design ---> Add Gadget ---> HTML/JavaScript
Step 2: Copy code di bawah ni kat bahagian HTML/Javascript tadi.

<marquee behavior="scroll" direction="up" scrollamount="1" onmouseover="scrollAmount=" onmouse="this.scrollamount=" height="250" width="150">
LETAK TEXT DI SINI
</marquee>

Step 3: Preview. Kalau jadi Save ye.


NOTA: 
Bahagian text tu letak jela ape-ape text yang awak nak :)


Terima Kasih sudi baca,jangan lupa baca lagi ^_^

11 comments:

Miss Euoni said...

1 req Oni d blooger ni jadi post some1 .. hehe .. thx yerr ..

Cik T-pah said...

Miss euoni: ur welcome cik oni ^_^

Miss Euoni said...

=)

bila blog bercerita said...

weee....pndainyer cik tpah kitew niyh....maseyh yep kongsi ilmu....wink2~ ;)

Cik T-pah said...

bila blog bercerita: aishh takde la pandai mane. saje kongsi ape yang tau ^_^

sesameee :D

Cik Ezy said...

nk try jgk la.. hihikk

Cik T-pah said...

Cik Ezy: try la. mesti cantik letak blog comei awak tu :)

sindarella-tyra said...

hehe nk cuba lah !!!

Cik T-pah said...

sindarella: kalau dah jadi sile senyum sampai ke telinge ye ^_^

sindarella-tyra said...

dah try jadi la...tp tak tahu nak tulis ape??? sambil senyum hingga ke tlinga :)))))

Cik T-pah said...

Sindarella: Letak je pape yang awak suke. mesti cantik ^_^